Cuypers    Ensemble

 

Over het Cuypers

 Ensemble

Het Cuypers Ensemble is een hoogwaardig strijkorkest o.l.v. Rolf Buijs met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar. Verdeeld over alle strijkinstrumenten bestaat het Cuypers Ensemble uit ongeveer 20 jonge musici. Het ensemble bestaat al sinds 1982 (lees verder bij Historie) en repeteert momenteel in studio 2 van het Muziek Centrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan te Hilversum.

In het voorjaar van 2020 is het Jong Cuypers o.l.v.Liora Ish-Hurwitz van start gegaan met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar en repeteert ook in Studio 2 van het MCO, voorafgaand aan de repetitie van het Cuypers Ensemble. De orkestleden van beide ensembles komen uit Hilversum en omstreken en worden toegelaten middels een auditie.

 

De missie van Liora en Rolf is om vanuit speelplezier de beide ensembles naar een hoog samenspelniveau te tillen. De strijkersklank is gebaseerd op een geaarde & vrije speeltechniek die het meest uitbundige ff nog wil laten stralen en het geheimzinnigste pp nog wil laten spreken. Spelenderwijs wordt er aan lichaamsbewustzijn, houding en een positieve attitude gewerkt. Verder wordt er vanaf de eerste repetitie aan de muzikaliteit van de orkestleden geappelleerd, zodat iedereen meteen met overtuiging zijn/haar eigen noten tot leven wekt.

Met deze missie 'maken' wij Cuyperianen die hun leven lang toegewijde muziekliefhebbers blijven. In de loop der jaren heeft overigens ook een aantal Cuyperianen hun weg naar vooraanstaande plaatsen binnen het Nederlandse muziekleven gevonden. Voorbeelden daarvan vind je bij Historie

 

Voor het repertoire putten beide dirigenten uit de rijke schatten van de Barok, via de Klassieke periode naar de Romantiek, maar schuwen de hedendaagse partituren niet en beleven ook veel plezier aan multidisciplinaire (educatieve) programma’s. Het repertoire van het Cuypers Ensemble bevat dit jaar werken van de componisten Mozart, Nielsen, Holst en Warlock. Het Jong Cuypers speelt momenteel werken van Tchaikovsky, Hummel, Mazas en Piazzolla.

Beide Ensembles spelen concerten gedurende het seizoen op diverse podia in Hilversum e.o. waaronder de Grote Kerk van Naarden, met een afsluitend concert in Studio 1 van het MCO. Ook behoort een educatieconcert tot het vast menu, zoals afgelopen januari met als solist jazzviolist Tim Kliphuis. In het Pinetum van Hilversum wordt ook één keer per seizoen een kamermuziek-concert verzorgd waarin alle leden van beide ensembles zijn opgesplitst in kleinere formaties.

Naast deze publieke optredens zijn de ensembles een graag geziene gast op diverse besloten podia, zoals verschillende Nederlandse kunststichtingen en verzorgingshuizen.

Daarnaast verzorgde het Cuypers Ensemble diverse optredens voor de radio en in het Amsterdamse Concertgebouw. Vermeldenswaardig is ook de gang naar het Internationaal Jeugdorkestenfestival te Neerpelt, België, waar het ensemble diverse malen met de hoogste eer werd onderscheiden.

Het Cuypers Ensemble werkt met solisten uit eigen gelederen, maar ook met  gelauwerde solisten. In het recente verleden waren dat onder meer de violistes Nadia Wijzenbeek, Liza Ferschtman en Maria Milstein, het Britse Navarra String Quartet, organist Wybe Kooijmans, violist Tim Kliphuis, gitarist Paulus Schäfer, en tot slot de blokfluitisten Sophia Schambeck , Wei Hung en Li-Chang Liang en de Nederlandse Lucie Horsch.

Optredens van zowel het Jong Cuypers als het Cuypers Ensmble óf van beide ensembles tezamen zijn bovenal een bron van vrolijkheid, levenslust en liefde voor de muziek waarmee zij u dolgraag willen inspireren!

 
 

over de dirigenten

Rolf Buijs (1960) is op 8 jarige leeftijd met viool begonnen en heeft 10 jaar in het Hofstads Jeugd Orkest gespeeld. Hij studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en stapte in 1987 over naar orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Na zijn afstuderen in 1991 volgde Rolf diverse masterclasses, in 1995 won hij de derde prijs van het Internationale Concours voor Jonge Dirigenten in Zagreb. Al tijdens zijn studietijd ontplooide hij veel directiewerkzaamheden. Naast assistent-directies dirigeerde hij o.a. het Consort de kleine Johannes, was hij artistiek leider & dirigent van het Escher Ensemble, dirigeerde hij het Naardens Kamerorkest en het Haarlems Bach Ensemble. Op dit moment staat het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en het Cuypers ensemble onder zijn vaste leiding. 

 
 

 Naam en Historie

 Het Cuypers Ensemble is opgericht in 1982 door Jouke van der Leest. In die beginjaren werd er gerepeteerd bij hem thuis aan het Dr.P.J.H. Cuypersplein te Hilversum. De naam 'Cuypers Ensemble' vloeide er toen als vanzelf uit voort en het ensemble draagt tot op de dag van vandaag nog steeds die naam!

Het Cuypers Ensemble heeft de eerste 32 jaren van haar bestaan gefloreerd onder de bezielende leiding van Jouke van der Leest. Jouke heeft in de ruim drie decennia waarin hij het Cuypers Ensemble leidde, vele generaties musici de liefde voor het strijkinstrument bijgebracht. Zijn stuwende kracht en levensloop vind u prachtig verwoord in het 'in memoriam' dat in 2014 verscheen in het landelijke dagblad Trouw met de titel 'Muziek brak zijn wereld open'.

Maurits Wijzenbeek, eveneens altviolist uit het Radio Fhilharmonisch Orkest, nam in 2014 het stokje van Jouke over. Ook hij was een bevlogen musicus en wist zijn jeugdige pupillen tot grote muzikale hoogte te brengen. Zijn dirigentschap mocht helaas maar tot het vroege voorjaar van 2019 duren. We zijn hem intens dankbaar voor zijn warmte, inzet en muzikaliteit.

 

Met hun traden regelmatig professionals op als solist. Zo musiceerden gevestigde musici met het ensemble onder wie: Ronald Hoogeveen, concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest; Dik Teunissen, trompettist van het voormalige Radio Kamerorkest; Wybe Kooymans, organist van de Grote Kerk in Naarden; Cees van der Poel, organist van de Morgensterkerk in Hilversum;

Lucie Horsch fluitist. 

 

Solisten uit het Cuypersensemble die inmiddels grote faam elders hebben verworven zijn o.a. de harpisten Gwyneth WentinkRemy van Kesteren en Annemieke IJzerman.

De violisten Tim Kliphuis en Arthur Ornée.

Altvioliste Judith Wijzenbeek.
En cellisten Ephraim van IJzerlooy en Esmé de Vries.

Audities

Het hele jaar door kunnen strijkers zich aanmelden middels het aanmeldingsformulier op deze site. In principe is er dan één auditie-moment per seizoen waarop aspirant-orkestleden instromen, meestal pal voor de zomerstop*. Beide dirigenten nemen de auditie af en bepalen daarna in welk ensemble het aspirant-orkestlid het best op zijn/haar plek is. Ook bepalen zij welke orkestenleden uit het Jong Cuypers doorstromen naar het Cuypers Ensemble. Het is ook mogelijk dat orkestleden een periode in beide ensemble meespelen. (*In sommige gevallen kan er metéén na aanmelding auditie worden gedaan en tot plaatsing worden over gegaan.)

Educatie concert met Tim Kliphuis

Het concert op 12 december 2018 begint om 19.30 uur in

Muziekcentrum vd Omroep, Heuvellaan 33 Hilversum

Gustav Holst - Moorside Suite

Wolfgang Mozart - Divertimento K 135

Carl Nielsen - Suite opus 1          

Peter Warlock -  Capriol Suite

                        

Kamermuziek concert pinetum (helaas gecanceled vanwege Corona)

Zondagmiddag 31 Mei 2020 Pinetum Blijdenstein Hilversum

De Cuyperianen zullen een kamermuziekprogramma ten gehore brengen.

Aanvang concert 15:30 uur

Op het programma staan de volgende werken:

Aanvang concert 15.00 uur 

Voorafgaand aan de uitvoering van de cantate zal het Cuypersensemble 2 werken uitvoeren.

 

J.S. Bach - Air uit de 3e orkestsuite

F. Mendelssohn - Sinfonia X

concert Grote kerk Naarden (helaas gecanceled vanwege Corona)

Openbaar concert op 21 juni 2020 in de Grote kerk in Naarden

Gustav Holst - Moorside Suite

Wolfgang Mozart - Divertimento K 135

Carl Nielsen - Suite opus 1          

Peter Warlock -  Capriol Suite

Zomerconcert (besloten)

5 juli 2020, Zomerconcert

MCO Heuvellaan 33,1217 JL, Hilversum.

Dit is ons jaarlijkse eigen concert. Aanvang 16.00 uur. Programma zonder pauze!

 

Jong Cuypers: Mazas, Hummel, Piazzolla, Tchaikovsky

Cuypers: Mozart, Holst, Warlock.

Samen: verrassing:-)

Please reload

2020

23

jan

31

mei

21

juni

5

juli

 

NIEUW

 Het Jong Cuypers-

 ensemble

Het Jong Cuypers ensemble is een strijkersensemble dat bestaat uit jonge getalenteerde strijkers (viool, altviool, cello) die het leuk vinden om samen te musiceren. De gemiddelde leeftijd is 11 jaar. Door de kleinschaligheid is er voldoende individuele aandacht en kan het repertoire worden aangepast aan het niveau van de kinderen, zodat zowel de jongsten als de gevorderde oudsten voldoende aan hun trekken kunnen komen.

We repeteren vanaf 1 maart op woensdagmiddag in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan in Hilversum. Het Jong Cuypers Ensemble staat onder leiding van violiste Liora Ish-Hurwitz. Zij heeft ruim 30 jaar een eigen vioollespraktijk eerst in Amsterdam en daarna in Hilversum en heeft jarenlang ervaring in het  coachen van strijkkwartetten en strijkersensembles. 

Repetities en concerten

Het Jong Cuypers repeteert elke woensdag van 16.30-17.30 uur in het Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum. Door de nauwe samenwerking met het Cuypers ensemble is er vanaf 12 jaar dan ook de mogelijkheid om in te stromen in het Cuypers ensemble (dat ook iedere woensdag repeteert van 18.00u-20.00u in het MCO).

Een aantal keer per jaar heeft het Jong Cuypers ensemble concert-optredens, al dan niet in combinatie met het Cuypers ensemble. 

 

Kosten

De kosten bedragen €150,- per seizoen.

 

Meer weten en/of aanmelden? 

Bel of mail Liora: 06-15249628/ lioraih69@gmail.com

eisen VOOR HET JCE

Voor de jongste kinderen (7 , 8, 9 jaar) geldt dat als je al een tijdje een strijkinstrument bespeelt en je leest goed noten en ritmes, je al mee kunt spelen met het JCE! Ervaring in samenspelen is niet per se vereist, maar is wel fijn. Voor de oudste kinderen (10, 11, 12 jaar) wordt er verwacht dat je als (alt)violist tenminste de eerste t/m de derde positie goed beheerst en als cellist de eerste t/m de vierde positie. Ook heb je voldoende ervaring met verschillende streeksoorten, waaronder spiccato. Als het je leuk lijkt om mee te spelen of als je vragen hebt, stuur dan een mailtje aan Liora of bel voor een afspraak om een repetitie bij te wonen of voor een informeel voorspelen voor haar. Dan wordt er samen gekeken of je al toe bent aan het JCE en of je dan als violist wordt ingedeeld bij de eerste, tweede of derde violen. 

media

 
Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00

opname

Edvard Grieg - Holbersuite, deel 1
00:00 / 00:00
J.S.Bach - Cantate 167 Koraal
00:00 / 00:00
Gabriel Fauré - Pie Jesu
00:00 / 00:00
 

WORD VRIEND 

RABOBANK NL17 RABO 0151475725

T.A.V. STICHTING VRIENDEN VAN HET CUYPERSENSEMBLE

 
  • White Facebook Icon

BEZOEK ONZE FACEBOOK PAGINA

GET IN TOUCH

© 2018 by Cuypers Ensemble//Hilversum

_MG_0314